GYERMEKEK

A gyerekek fogainak növekedése, problémák és megelőzés

A gyerekek fogainak növekedése, problémák és megelőzés article banner
MEGOSZTÁS

Mikor jelennek meg a tejfogak?

A gyermekek fogai már születésük előtt elkezdenek kialakulni. Az első tejfog akár már négy hónapos korban előbukkanhat. Az összes 20 tejfog általában hároméves korra bújik ki, bár gyermekenként változik a megjelenés üteme és a fogak előtörési sorrendje. A maradó fogak hatéves kor körül kezdenek megjelenni. Ez a folyamat körülbelül 21 éves korig tart.

Megelőző intézkedések a megfelelő szájápolás érdekében

Ha gondoskodni szeretnénk gyermekünk szájüregének egészségéről és a helyes szájápolási szokások életre szóló kialakításáról, járjunk el az alábbiak szerint:

  • Korlátozzuk a cukorbevitelt a fogszuvasodás megelőzése érdekében!

  • Ellenőrizzük, hogy a gyermekek elegendő fluoridot kapnak-e akár az ívóvízzel, akár a fogászati kezelés formájában, hogy a fogzománc meg tudjon erősödni és ellen tudjon állni a fogszuvasodásnak. Ide tartoznak a fluorid tartalmú étrend-kiegészítők olyan vidékeken, ahol az ívóvíz nem tartalmaz elegendő fluoridot. Mindenképpen kérdezzük meg a fogorvost, hogy szükséges-e étrendkiegészítőt szedni?

  • Fontoljuk meg a barázdazárás lehetőségét. Barázdazárás során kiegészítő réteggel védjük a fogat a szuvasodástól! A barázdazáró anyag műanyag, amelyet a fogorvos a fogra ragaszt.

  • Tanítsuk meg a gyermekeket a rendszeres és helyes fogmosásra és fogselyemhasználatra. A helyes szájápolási szokások kialakítása érdekében próbáljuk meg szórakoztató élménnyé varázsolni a fogmosást és a fogselyemhasználatot gyermekünk számára!