GYERMEKEK

A gyerekek fogainak növekedése, problémák és megelőzés

A gyerekek fogainak növekedése, problémák és megelőzés article banner
MEGOSZTÁS

Mikor jelennek meg a tejfogak?

A gyermekek fogai már születésük előtt elkezdenek kialakulni. Az első tejfog akár már négy hónapos korban előbukkanhat. Az összes 20 tejfog általában hároméves korra bújik ki, bár gyermekenként változik a megjelenés üteme és a fogak előtörési sorrendje. A maradó fogak hatéves kor körül kezdenek megjelenni. Ez a folyamat körülbelül 21 éves korig tart.

Megelőző intézkedések a megfelelő szájápolás érdekében

Ha gondoskodni szeretnénk gyermekünk szájüregének egészségéről és a helyes szájápolási szokások életre szóló kialakításáról, járjunk el az alábbiak szerint:

 • Korlátozzuk a cukorbevitelt a fogszuvasodás megelőzése érdekében!

 • Ellenőrizzük, hogy a gyermekek elegendő fluoridot kapnak-e akár az ívóvízzel, akár a fogászati kezelés formájában, hogy a fogzománc meg tudjon erősödni és ellen tudjon állni a fogszuvasodásnak. Ide tartoznak a fluorid tartalmú étrend-kiegészítők olyan vidékeken, ahol az ívóvíz nem tartalmaz elegendő fluoridot. Mindenképpen kérdezzük meg a fogorvost, hogy szükséges-e étrendkiegészítőt szedni?

 • Fontoljuk meg a barázdazárás lehetőségét. Barázdazárás során kiegészítő réteggel védjük a fogat a szuvasodástól! A barázdazáró anyag műanyag, amelyet a fogorvos a fogra ragaszt.

 • Tanítsuk meg a gyermekeket a rendszeres és helyes fogmosásra és fogselyemhasználatra. A helyes szájápolási szokások kialakítása érdekében próbáljuk meg szórakoztató élménnyé varázsolni a fogmosást és a fogselyemhasználatot gyermekünk számára!

A tejfogakkal kapcsolatos problémák

Lássuk a leggyakrabban előforduló nehézségeket a gyermekek szájüregi egészségével kapcsolatban:

 • Cumisüveg-szindróma:

  E gyakori probléma elkerüléséhez etetés után gézzel vagy tiszta törlőkendővel töröljük át a csecsemő fogínyét! A fogak megjelenése után naponta mossuk meg a baba fogát, borsószem nagyságú, fluoridos fogkrémmel. Lefekvés előtt tej vagy gyümölcslé helyett vízzel teli üveget kínáljunk fel gyermekünknek!.

 • Ujjszopás:

  A gyermekek sokféle szopizási szokásának átfogó megnevezése a „nem-nutritív szopás” (komfortszopás). Ide tartozik a hüvelykujjszopás vagy ujjszopás és a cumik használata. Napjaink legtöbb gyermekegészségügyi szakembere egyetért abban, hogy ezeknek a szokásoknak fontos formatív és gondozási szerepük van, és az első pár évben (kb. négyéves korig) nem kell velük foglalkozni. Általános az egyetértés azonban arra vonatkozóan, hogy a szopást azelőtt el kell hagynia a gyermeknek, mielőtt a végleges fogai megjelennek. Gyermeke szopási szokásaival kapcsolatban forduljon fogorvosához!

 • Fehér foltok a fogakon:

  Az első fog megjelenésekor, általában hathónapos kortól, kezdjük el a mindennapos fogmosást, és ekkor kell megejteni az első fogászati látogatást is.

Óvodáskorúak szájápolási problémái

 • Félelem a fogorvostól:

  Engedjük meg gyermekünknek, hogy az ölünkben üljön a vizsgálat alatt, hogy nagyobb biztonságban érezze magát.

 • Nehézségek a rendszeres szájápolási szokások kialakítása során:

  Próbáljuk bevonni az egész családot, és mutassunk példát! Például ugyanabban az időben az egész család együtt mosson fogat, így elkezdődhet kialakulni ez a jó szokás a gyermeknél.

 • Antibiotikumok miatti elszíneződések:

  Bármilyen gyógyszer felírása előtt forduljunk gyermekgyógyászhoz.

Általános iskolások szájápolási problémái

 • Szeretik az édességet:

  Próbáljunk egészséges nassolnivalót adni gyermekeinknek, például zöldségeket, joghurtot vagy sajtot.

 • Antibiotikumok miatti elszíneződések:

  Bármilyen gyógyszer felírása előtt forduljunk gyermekgyógyászhoz.

 • Sportolás közben elszenvedett szájsérülések:

  Ösztönözzük gyermekeinket, hogy viseljenek fogvédőt sportolás közben, így védjék fogaikat az esetleges balesetek ellen.

Tinédzserek szájápolási problémái

 • Fogszabályzók:

  Bizonyosodjunk meg arról, hogy a tinédzser jól megmossa a fogát a fogszabályzó körül, és hogy fogselymet is használ az ételmaradékok alapos eltávolítása érdekében.