GYERMEKEK

Gyermekfogak: Anatómia, Fejlődés És Problémák

Image - Gyermekfogak: Anatómia, Fejlődés És Problémák -Main article banner
MEGOSZTÁS

Szülőként fontos, hogy gyermeke szájhigiéniája és annak fejlődése tekintetében jól informált legyen. Ez a cikk a csecsemőktől kezdve egészen a kamaszkorú gyermekek szájhigiéniájával, a lehetséges kihívásokkal, valamint az egészséges mosoly biztosításának módjaival foglalkozik.

A tejfogak fejlődése

A szülők arra számíthatnak, hogy gyermekük tejfogainak többsége körülbelül 30 hónapos korukra megjelenik. Összesen 20 tejfog van. Bár a tejfogak átmenetiek, hajlamosak a szuvasodásra, és meghatározzák a maradandó fogak jövőbeni állapotát. Ezért a csecsemőkori fogápolás már a legelső fog megjelenésétől kezdve fontos.

A tejfogakkal kapcsolatos kihívások

Az egészséges tejfogak egyik károsítója lehet a cumisüveg, amely a "cumisüveg-szindrómához" vezethet. Ez elsősorban az elülső felső fogakat érinti, de más fogakat is károsíthat. A cumisüveg-szindróma egyik gyakori oka a fogak cukros italokkal való tartós érintkezése. Más oka is lehet, például ha cumisüveggel együtt fekteti le gyermekét, vagy nyugtatásként cumisüveget használ. A hüvelykujj szopizása és a cumi használata szintén kihívást jelent az egészséges tejfogak számára. A hüvelykujj szopizása és a cumi használata tökéletesen elfogadható csecsemőknél. Ha azonban ez a szokás öt vagy hat éves kor után is fennáll, az már tartós hatást gyakorolhat gyermeke fogaira. A nyomás és a szívó mozgás megváltoztathatja gyermeke harapását, megakadályozva, hogy az elülső felső és alsó fogsor összeérjen.

A tejfogak ápolása

A szülők megelőző lépéseket tehetnek e kihívások kezelésére. Gyermeke egészséges táplálkozásra való korai szoktatása csökkentheti a fogszuvasodás és a fogromlás kockázatát. A szülőknek nem szabad megtölteniük gyermekük cumisüvegét cukrot tartalmazó italokkal, és gyakran meg kell tisztítaniuk a cumikat. Nappal tejet és vizet igyanak, éjszaka pedig csak vizet.

Az egészséges tejfogak biztosításának másik módja a helyes napi fogmosási szokások kialakítása. Egy szülőnek naponta kétszer borsószem nagyságú fluoridos fogkrémmel meg kell mosnia gyermeke fogait. Az Oral-B manuális Micimackó Baby 0-tól 2 éves korig ajánlott fogkeféje az extra puha sörtékkel és csúszásmentes markolattal ideális a tejfogakhoz. Az Oral-B Baby 0-tól 2 éves korig ajánlott Micimackó fogkrém pedig a fogorvosok által a tejfogak számára javasolt fluoridmennyiséget tartalmazza.