GYERMEKEK

Gyermekfogak: Anatómia, Fejlődés És Problémák

Image - Gyermekfogak: Anatómia, Fejlődés És Problémák -Main article banner
MEGOSZTÁS

Szülőként fontos, hogy gyermeke szájhigiéniája és annak fejlődése tekintetében jól informált legyen. Ez a cikk a csecsemőktől kezdve egészen a kamaszkorú gyermekek szájhigiéniájával, a lehetséges kihívásokkal, valamint az egészséges mosoly biztosításának módjaival foglalkozik.

A tejfogak fejlődése

A szülők arra számíthatnak, hogy gyermekük tejfogainak többsége körülbelül 30 hónapos korukra megjelenik. Összesen 20 tejfog van. Bár a tejfogak átmenetiek, hajlamosak a szuvasodásra, és meghatározzák a maradandó fogak jövőbeni állapotát. Ezért a csecsemőkori fogápolás már a legelső fog megjelenésétől kezdve fontos.

A tejfogakkal kapcsolatos kihívások

Az egészséges tejfogak egyik károsítója lehet a cumisüveg, amely a "cumisüveg-szindrómához" vezethet. Ez elsősorban az elülső felső fogakat érinti, de más fogakat is károsíthat. A cumisüveg-szindróma egyik gyakori oka a fogak cukros italokkal való tartós érintkezése. Más oka is lehet, például ha cumisüveggel együtt fekteti le gyermekét, vagy nyugtatásként cumisüveget használ. A hüvelykujj szopizása és a cumi használata szintén kihívást jelent az egészséges tejfogak számára. A hüvelykujj szopizása és a cumi használata tökéletesen elfogadható csecsemőknél. Ha azonban ez a szokás öt vagy hat éves kor után is fennáll, az már tartós hatást gyakorolhat gyermeke fogaira. A nyomás és a szívó mozgás megváltoztathatja gyermeke harapását, megakadályozva, hogy az elülső felső és alsó fogsor összeérjen.

A tejfogak ápolása

A szülők megelőző lépéseket tehetnek e kihívások kezelésére. Gyermeke egészséges táplálkozásra való korai szoktatása csökkentheti a fogszuvasodás és a fogromlás kockázatát. A szülőknek nem szabad megtölteniük gyermekük cumisüvegét cukrot tartalmazó italokkal, és gyakran meg kell tisztítaniuk a cumikat. Nappal tejet és vizet igyanak, éjszaka pedig csak vizet.

Az egészséges tejfogak biztosításának másik módja a helyes napi fogmosási szokások kialakítása. Egy szülőnek naponta kétszer borsószem nagyságú fluoridos fogkrémmel meg kell mosnia gyermeke fogait. Az Oral-B manuális Micimackó Baby 0-tól 2 éves korig ajánlott fogkeféje az extra puha sörtékkel és csúszásmentes markolattal ideális a tejfogakhoz. Az Oral-B Baby 0-tól 2 éves korig ajánlott Micimackó fogkrém pedig a fogorvosok által a tejfogak számára javasolt fluoridmennyiséget tartalmazza.

A kisgyermekkori szájápolás fejlesztése

Mivel 3 éves korig az összes tejfog megjelenik, a szülőknek fel kell készíteniük kisgyermeküket az első fogorvosi látogatásra. A szülőknek ezt pozitív élménnyé kell alakítaniuk. A rendszeres fogorvosi látogatások segítenek abban, hogy gyermeke ne érezze magát rosszul a félévenkénti ellenőrzés miatt.

A szülőknek folytatniuk kell gyermekük fogmosását a kisgyermekkor teljes időtartama alatt. Ez időnként kihívást jelenthet, mivel a gyermekek ebben a korban kezdik érvényesíteni az akaratukat. Az Oral-B segítségével a szülők könnyebbé és szórakoztatóbbá tehetik a fogmosást. Ráadásul minden korosztály számára kínál megfelelő fogkeféket. Az Oral-B a Disney, Disney-Pixar és Star Wars különböző szereplőivel díszített fogkeféket kínál. Akár Oral-B elektromos fogkefével is moshatnak fogat.

Annak érdekében, hogy a fogmosás még szórakoztatóbb legyen, és hogy a fogorvosok által javasolt két percig mossanak fogat, töltse le az ingyenes Disney Magic Timer alkalmazást az Apple Store vagy a Google Play áruházból!

Az általános iskolai szájápolás fejlesztése

Az általános iskolások (6-12 évesek) a tejfogaik elvesztését és a maradandó fogaik megjelenését tapasztalják. Előfordulhat, hogy a fiatalabb gyermekek aggódnak a fogaik elvesztése miatt, és nem fog nekik tetszeni a vér látványa sem minden egyes kiesett fognál. A szülőknek azonban el kell magyarázniuk, hogy mindez része a felnőtté válásnak, vagyis, hogy nagyobbak és erősebbek lesznek. A fogtündér látogatásai segíthetnek csökkenteni az aggodalmukat, így ők is várni fogják már a tejfogaik elvesztését.

Ebben az életkorban a helyes szájhigiéniai szokások kialakítása érdekében a szülőknek korlátozniuk kell a cukros rágcsálnivalókat és italokat, sőt ha lehetséges, teljesen kerüljék azokat. A szülőknek 8 éves korukig folytatniuk kell gyermekük fogmosását, majd ezt követően néhány évig felügyelniük kell a folyamatot. Az Oral-B Junior Smart elektromos fogkefe kiváló választás 6-12 éves korú gyermekek számára, mivel számos olyan funkcióval rendelkezik, amely a fogíny védelmét és az alapos tisztítást szolgálja.

A kamaszkori szájápolás fejlesztése

Amikor gyermeke serdülőkorba lép, alapvető fontosságú a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogorvosi látogatások ösztönzése. A tinédzsereknél különösen jellemzőek bizonyos fogászati problémák, mint például a fogszabályozás vagy a bölcsességfogak eltávolításának szükségessége. Ezek az eljárások gyakoriak, és a felnőtté válás részét képezik. A fogszabályzóra nem csak a szebb mosoly érdekében van szükség. A szabályos fogsort könnyebb tisztítani és ezáltal megőrizni a fogíny egészségét. A fogszabályzó viselésekor kihívást jelent, hogy a lepedék és az ételmaradék ilyenkor több helyen képes megragadni és felgyűlni. A tizenévesek használhatják a, a kifejezetten számukra készült Oral-B elektromos fogkefét. Ortho típusú fogkefefejjel rendelkezik, amelyet a fogszabályzó környékének tisztítására terveztek.

Az Oral-B új FunZone alkalmazása arra ösztönzi a tizenéveseket, hogy a rutinszerű fogmosást szórakoztató, kreatív mindennapi szokássá változtassák, amelyet a közösségi médiában is megoszthatnak.

A kamaszkori szájápolás kihívásai

A rossz étkezési szokások fogszuvasodáshoz és/vagy krónikus rossz lehelethez vezethetnek. A szülőknek egészséges rágcsálnivalót kell biztosítaniuk a tinédzserek számára, és kerülniük kell az egészségtelen élelmiszerek vásárlását. A tizenévesek a dohányzás, az e-cigaretta vagy a szájpiercing használatának elkezdése tekintetében is nagy nyomással néznek szembe. A szülőknek beszélniük kell tizenéveseikkel a dohányzással és az e-cigarettával kapcsolatos szájhigiéniai kockázatokról, valamint a piercingekkel kapcsolatos fertőzések veszélyéről. A szülőknek tudatniuk kell velük, hogy a szájüreg egészsége az általános egészségük része, és hogy egészségesen, gyönyörűen mosolyogva sokkal inkább felnőttként fogják őket látni és kezelni.