MIÉRT VÁLASSZAM AZ ORAL-B ELEKTROMOS FOGKEFÉT

Hogyan mossunk fogat helyesen?

Hogyan mossunk fogat helyesen? article banner
MEGOSZTÁS

Milyen eredménnyel jár a fogmosás?

A megfelelően végzett fogmosás elsajátítása a fogak és fogíny egészségesen tartásához vezető első lépés. Fogmosással eltávolíthatók az ételmaradékok, amely eltávolítja az ételdarabkákat és a foglepedéket.. Emellett segít a fogszuvasodás és a fogínybetegség kockázatának minimálisra csökkentésében.

Fogmosás otthon

Bár számos módszer létezik a fogak manuális fogkefével történő tisztítására, mindig kérje ki, majd fogadja meg fogorvosa tanácsait! A fogmosáshoz használjon fluoridos fogkrémet és egy puha sörtéjű fogkefét, amelyet ne felejtsen háromhavonta lecserélni.

Mennyi ideig tartson a fogmosás?

A helyes szájápolás szabályai szerint reggel-este végezzünk legalább kétperces fogmosást úgy, hogy minden negyedre (jobb felső, bal felső, jobb alsó és bal alsó) 30 másodperc jusson. Mivel a legtöbb manuális fogkefe nem rendelkezik beépített kétperces időmérővel, ezért érdemes egy óra segítségével gondoskodni az előírt időtartam betartásáról.

A megfelelő fogmosás lépései

A fogkefe helyes tartását mindig az aktuálisan tisztított fogfelület határozza meg.

1. lépés: A fogmosást kezdjük a fogak külső és belső felületeinek megmosásával, amelyeket fél fognyi, rövid elmozdulásokkal 45 fokos szögben végezzünk a fogínyvonal mentén. Ügyeljünk arra, hogy a leghátsó fogakat is elérjük. 2. lépés: Ezután térjünk át a rágófelületekre. Tartsuk a fogkefét vízszintesen és így dörzsöljük át előre-hátra irányuló mozdulatokkal ezeket a felületeket. 3. lépés: Amikor az elülső fogak belső felületéhez érünk, függőlegesen döntsük meg a kefét, és folytassuk a tisztítást a kefefej finoman történő, fel-le mozgatásával. 4. lépés: Ügyeljünk arra, hogy a fogínyvonal is kíméletes tisztításban részesüljön 5. lépés: Dörzsöljük meg a fogkefével a nyelvét hátulról előrefelé seprő mozdulatokkal, hogy az ételdarabkák, valamint a szagokért felelős baktériumok eltávozzanak, és friss leheletet hagyjanak hátra.

A helyes fogmosási technika ismeretében a rutin kialakulásáig már csupán némi önfegyelemre és mindennapos gyakorlásra lesz szükség. Ez a legegyszerűbb dolog, amit valaki a fogai és a fogínye egészségének megőrzéséért tehet.