FELNŐTTKOR

SOS fogászat - Mit tegyünk fogászati vészhelyzet esetén?

SOS Fogászat - Mit Tegyünk Fogászati Vészhelyzet Esetén? article banner
MEGOSZTÁS

Mi a teendő sürgősségi fogászati esetben?

Mindig jobb felkészülni és ha tudjuk, hogyan készülhetünk fel egy sürgősségi esetre, az fontos lehet szájüregünk egészsége szempontjából. Ha kezeletlen marad egy kicsorbult vagy törött fog, egy eltört korona vagy egy kiesett tömés, az táptalajt jelenthet a fogszuvasodás számára, mert a sérült területet nehéz tisztán tartani.

Ha fogsérülés miatt sürgősségi fogászati ellátásra van szüksége, ne essen kétségbe! Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket, amelyek megoldást jelentenek mindaddig, amíg eljut fogorvoshoz.

  • Törött fog

    > Ha foga eltörik vagy kicsorbul, meleg vízzel öblítse ki a száját, majd mossa meg és tegye el a fogdarabot! A vérző területre helyezzen gézt! Miután a vérzés elállt, helyezzen a területre hideg borogatást, és minél hamarabb menjen el fogorvoshoz! Bár nem biztos, hogy a letört darab visszaragasztható, minden esetre vigye magával a rendelőbe!

  • Kimozdult fog:

    > Ha foga részlegesen kimozdult a helyéről, azonnal menjen fogorvoshoz, és a duzzanat csökkentése érdekében tegyen a területre hideg borogatást!

  • Kiütött fog

    > Ha lehetséges, találja meg a fogat és azt a koronájánál, ne pedig a gyökerénél fogva vegye fel! Öblítse le, ha piszkos lett, de ne dörzsölje, mert lehetőleg meg kell őriznie minden lehetséges szövettöredéket. A kiütött fogakat jó eséllyel vissza lehet tenni a helyükre a balesetet követő egy órán belül. Próbálja meg visszatenni a fogát a helyére (győződjön meg arról, hogy az a megfelelő irányban áll), de ne erőltesse! Ha nem tudja visszailleszteni a fogát, tegye egy tejjel vagy vízzel és egy csipet sóval megtöltött kis tartályba, vagy a drogériákban kapható speciális tápközegbe.

Gyors megoldások sürgősségi fogászati esetekhez

Soha nem lehet tudni, hogy mikor következik be egy sürgősségi fogászati helyzet, ezért nem árt felkészülni néhány gyors megoldással arra az esetre, ha Ön vagy családtagja fogászati krízishelyzetbe kerül. Természetesen ezek nem helyettesítik a gyors és szakszerű beavatkozást, de megkönnyíthetik a fogorvosa munkáját, amikor ezeknek a problémáknak a kezelésén dolgozik.

Eltörött fogszabályozó

Ha gyermeke fogszabályozó készüléket hord, rendszeresen ellenőrizze a huzalok épségét! Ha egy huzal kipattan vagy kiáll, és dörzsöli a száj belső részét vagy a fogínyt, próbálja visszatolni egy kevésbé zavaró helyre egy radírceruza radíros végével! Ha ez nem működik, fedje le a kitüremkedő részt egy darabka gézzel vagy vattagolyóval (vagy ha van, fogászati viasszal), majd mihamarabb keressék fel a fogszabályozó szakorvost! Ne vágja le a kiálló huzaldarabot, mert azt a fogszabályozó viselője (Ön vagy a gyermeke) könnyen lenyelheti vagy a tüdejébe lélegezheti!

Hiányzó tömés

Ha a tömés kiesett, próbálja meg betömni a lyukat egy kis darab fogászati viasszal vagy fogászati ragasztóval! Minél hamarabb keresse fel fogorvosát és ha megtalálta, vigye magával a kiesett tömést!

Hiányzó korona

Ha megvan a korona, megpróbálhatja visszacsúsztatni a fogra, majd rögzíteni fogászati cementtel, fogkrémmel vagy műfogsorrögzítővel, hogy az a helyén maradjon amíg Ön eljut a fogorvosi rendelőbe.

Soha ne próbálja saját kezűleg pillanatragasztóval megjavítani a sérült fogat, tömést, koronát vagy implantátumot! Ez a fogászati szakember dolga.